האשכים נוצרים במהלך ההתפתחות העוברית הזכרית בחלל הבטן סמוך לכליה ונמשכים למקומם בשק האשכים ע”י ליגמנט דרך התעלה האינגווינאלית שבמפשעה (במקרים שהתעלה לא סגורה כראוי מתפתח בקע או קילה ולכן על מנת לוודא תקינותה מתבקשים המתגייסים הטריים להשתעל בנימוס כאשר תחתוניהם מופשלים וידו האיתנה של הרופא הגדודי אוחזת את חלציהם). במקרים מסוימים חלה הפרעה בתהליך הנדידה ואז אחד האשכים או שניהם לא מגיעים למקומם האנטומי הסופי בשק האשכים ונותרים בחלל הבטן או בתעלה. בכלבים ירידת האשכים לשק האשכים מתרחשת בגורים עד גיל שבועיים אך נהוג להמתין עד גיל 6 חודשים לפני שמכריזים על אשך טמיר. הבעיה נפוצה פי 3 בגזעים קטנים כגון צ`יוואוואה , יורקשייר טרייר, שנאוצר ופודל ננסי ועוד. המצב הנפוץ ביותר הוא אשך טמיר חד צדדי ימני. התופעה קיימת גם בחתולים.
נו אז רק אשך אחד נמצא בשק האשכים ולא נראה שלכלב זה מפריע אז מה הבעיה?
שתי בעיות מרכזיות נוגעות לאשכים טמירים ונפוצות בהם יותר מאשר באשכים הנחים לבטח בשק האשכים. האחת ,סיבוב אשך-מצב בו האשך מסתובב סביב צירו וכך נחסמת אספקת הדם לאשך-האיבר מתנפח מאוד וכואב ודורש למעשה התערבות כירורגית מהירה להסרת האשך. הבעיה השנייה היא – סרטן. גידולי אשך נפוצים יותר כמעט פי 14 באשכים טמירים לעומת אשכים תקינים. לכן לאחר שאשך הוכרז כטמיר מומלץ לבצע סירוס בו מוסר האשך- אם מחלל הבטן או מהתעלה האינגווינאלית לפני היווצרות סיבוכים.
שלושה סוגי סרטן קיימים באשכים-seminoma. interstitial cell tumor. sertoli cell tumor .
הגידולים הללו נחשבים ממאירים ועלולים לשלוח גרורות אך לרוב התנהגותם שפירה- האשך גדול מאוד במישוש (אם האשך בפתח שק האשכים או בשק האשכים)האשך נוקשה מאוד. הכלב חש פעמים רבות כאב או חוסר נוחות עד לכדי צליעה. חלק מהגידולים (סמינומה וגידול תאי סרטולי) משנים את המאזן ההורמונאלי ע”י הפרשת אסטרוגן ועלולים לגרור סימני פמיניזציה (נשיות) כגון משיכת זכרים אחרים והתפתחות עטינים. לעיתים ניתן לראות אובדן שיער בצידי הגוף. רמות גבוהות של אסטרוגן גם עלולות לגרום לאנמיה והגדלה מסיבית של בלוטת הפרוסטטה. פעמים רבות האשך הנותר עובר ניוון.
הטיפול הוא כירורגי-הוצאת האשך הגידולי והאשך הנותר. לרוב לאחר ניתוח מוצלח הבעיה נפתרת הגידולים לא נוטים לשלוח גרורות ולכן הכלב יכול לחזור לחיים מלאים ובריאים. כמו במקרה של הכלב בקס.
מניעה- אין פשוט מזה- כלב זכר שעבר ניתוח סירוס לא יפתח סרטן אשכים או כל בעיית אשכים אחרת. חשוב לדעת, כי אשך טמיר היא בעיה תורשתית, ולכן קיים סיכוי גבוה לאשך טמיר בגורים אם לאבא יש אשך טמיר, ולכן על פי עמותות גזע שונות אין להרביע זכר עם בעיה זו.
ד`ר סער שירק
וט-האוס מרכז רפואי לבעלי חיים