פיליפ הוא כלב לברדור מעורב בן 7, נסיך אמיתי, במראה ובאופי.
בעליו הביאו אותו על מנת לקבל חוות דעת נוספת לגבי שילוב מטריד של דלקת עיניים שלא עוברת וחשד לגוש בבטן. פיליפ בסך הכול נראה שמח אבל הם הבחינו כי לפעמים נאנח בלילה, יש ירידה בתאבון למרות שהבטן שלו גדולה ועל העיניים מופיע מעיין כיסוי ערפילי מטריד.
בבדיקת העיניים הסתבר כי פיליפ סובל מדלקת כרונית של קרנית העין הנקראת קרטיטיס. במישוש הבטן היה קל להרגיש מסה גדולה במרכז הבטן ובהדמיית אולטרא סאונד התברר כי מדובר בגידול גדול המחובר כנראה לטחול.
החשד המיידי היה כי מדובר בהמנגיומה או המנגיוסרקומה. לעיתים בעקבות הגירוי המסיבי שגורר תהליך גידולי בגוף מערכת החיסון המעוררת תוקפת גם איברים תקינים לדוגמא את קרנית העין מה שגורר דלקת כרונית בקרנית.
אז מה זה המנגיוסרקומה?
מדובר בגידול ממאיר היכול להתפשט בכל רקמה בייחוד באלו בהן ריכוז כלי דם גבוה. הסרטן הנ”ל מופיע לרוב בבעלי חיים מעל גיל 8 כאשר בכלבים נמצאו מספר גזעים עם נטייה לסרטן זה ביניהם רועה גרמני, בוקסר, גולדן רטריבר, לברדור רטריבר, סטר אנגלי ועוד.
בחתולים לא נמצאו גזעים מועדים.
האיברים הנפוצים להתהוות הגידול הם הטחול ,לב באזור העלייה הימנית ,ברקמות תת עוריות ואף בעצמות. הגידול שולח גרורות בעיקר לכבד לראות ולאומנטום (שהוא מעין שק מלא כלי דם החופן את אברי חלל הבטן) בנוסף נשלחות גרורות פעמים רבות למוח.
לרוב אנו נתקלים בתלונה כי חיית המחמד נחלשת, קיים אובדן תאבון, ונפיחות לא מוסברת של הבטן. עד כדי התמוטטות ושוק במצבים בהם הגידול מתחיל לדמם באופן מסיבי לחלל הבטן, לבית החזה או פוגע באופן קשה בפעילות הלב. בגידולים עוריים ,כמו בכל סרטן עורי, התלונה היא הופעת מסה על פני הגוף.
כמו במקרים אחרים של סימני הידרדרות כללית ,יש לבצע מספר בדיקות מקיפות על מנת לאתר את הבעיה ביניהן בדיקות דם היכולות להצביע על אנמיה בגלל דימומים מהגידול וביוכימיה היכולה לרמוז על פגיעה בתפקוד איברים שונים. בנוסף קיים תפקיד חשוב להדמיה – מומלץ לבצע רנטגן לבית החזה על מנת לאתר גרורות, ואולטרא סאונד היעיל יותר בזיהוי מסות באברי חלל הבטן בייחוד בטחול ובלב. תמיד חשוב לזכור לבצע את צילום הרנטגן בשלוש זוויות שונות. הצילום נותן תמונה דו ממדית ולכן רק שלושה צילומים יתנו לנו תמונה מלאה על מנת לא לפספס ממצאים.
הגידול משפיע גם על המערכת החיסונית ועלול לגרום לתופעות אימוניות שונות כגון ירידה חדה במספר טסיות הדם עד כדי פגיעה קשה בקרישה ומוות (או השפעות אימוניות על איברים שונים בגלל ערור לא ספציפי של מערכת החיסון כמו אצל פיליפ …)
בכל האיברים שנסקרו עלולים להופיע גם סוגי סרטן אחרים ומכיוון שהמנגיוסרקומה הינו גידול של תאי דם קשה להבחין או לסווג את הגידול על סמך דגימת תאים בודדים אלא על רק על ידי שליחת חלק מהרקמה הנגועה כביופסיה לבחינה פתולוגית.
מה עושים כאשר מזהים מסה החשודה כהמנגיוסרקומה- ובכן במידה ונראה כי איברים אחרים עדיין לא נפגעו וצילומי בית החזה לא מראים גרורות מפושטות הטיפול היעיל ביותר הוא הסרה של המסה. במקרה של מסה בטחול (שהוא המקום הנפוץ ביותר להתהוות המנגיוסרקומה בד בבד עם הלב) מוסר למעשה הטחול כולו ושאר אברי חלל הבטן נבחנים בזמן הניתוח לוודא כי אינם מראים שינויים מחשידים.
המסה נשלחת לפתולוג לבדיקה וחשוב לזכור כי תמיד קיימת האפשרות המשמחת כי למרות תמונה ראשונית מפחידה ומדאיגה מדובר בגידול שפיר מה שאומר שעם הסרת הגידול צפויים לבעל החיים שלנו חיים מלאים ומאושרים.
במקרים שאכן מדובר בגידול ממאיר גם לאחר ההסרה נשאר זמן קצוב של ימים עד חודשים.
במקרה של הסרת מסה לבבית ,דבר מסובך לכשעצמו, המתבררת כממאירה מדובר בפרק זמן קצר בלבד במידה והניתוח מצליח ולכן לרוב מבוצעת הסרה רק של כיס הלב המכונה פריקארד על מנת להקל על המשך פעילות הלב ולמנוע טמפונדה – מצב בו דימום לכיס העוטף את הלב מונע לבסוף מהלב להתרחב במהלך הפעימה.
במקרים רבים בהם בעל החיים הגיע במצב קשה בעקבות דימום פנימי יש צורך במנות דם על מנת לייצבו טרם הניתוח.
קיימים גם פרוטקולים שונים של טיפול כימותרפי בנוסף להסרה אך לא נראה כי הם מצליחים להאריך בהרבה את משך החיים במקרה של גידול ממאיר.
המסקנה העגומה היא כי במקרה של המנגיוסרקומה גם לאחר טיפול מוצלח זמן ההישרדות מוגבל ופחות מ10% ישרדו שנה נוספת. הממוצע הוא חצי שנה עד להופעת גרורות באיברים אחרים מתאים ממאירים שהספיקו להינתק מהגידול המקורי טרם ההסרה.
במקרים של גידול עורי בעל אגרסיביות נמוכה וכאשר מתאפשרת הסרה נרחבת הפרוגנוזה טובה יותר.
אז איך ממשיכים עם פיליפ?
הוחלט על טיפול משולב ,ראשון – צילומי בית חזה ובדיקות דם על מנת לקבוע אם פיליפ יכול להיכנס לניתוח חוקר בטן במטרה להפטר מהגידול בבטנו. שנית התחלת טיפול בדלקת הקרנית שעלולה לגרום לבסוף לאטימות של הקרנית ובכך להביא לעיורון.
בדיקות הדם והצילומים היו תקינים ולכן פיליפ הוכנס לניתוח.
במהלך הניתוח התאמת החשש והתגלה גידול אדיר ממדים מחובר לטחול. מפאת גודלו הוא היה מסובך ומחובר גם בקשרים חלבוניים לאיברים נוספים אך לבסוף הצלחנו להסיר את הגידול ואת הטחול שמחובר אליו.
לאחר הניתוח השינוי היה דרמתי. פיליפ חזר להתנהג ככלבלב צעיר פיתח אנרגיות ותאבון בריא. מצב העיניים השתפר מאוד אך פיליפ צריך להמשיך לקבל באופן קבוע טיפול מקומי לעיניים על מנת להרדים את מערכת החיסון שמתעקשת להמשיך ולחבל בקרניות שלו.
תוצאות הבדיקה הפתולוגית פחות מעודדות ומסתבר כי מדובר בסרטן מהסוג המנגיוסרקומה אך לעת עתה (כבר שנה אחרי) אין כל עדות לגרורות, פיליפ מרגיש נפלא ואנו מקווים כי ימשיך להרגיש כך.
אז נכון שמדובר בסרטן מאוד לא סימפטי אבל חשוב לזכור כי במקרים רבים, גם גידולים שפירים בטחול עלולים להראות מפחיד ולגרור דימומים מסיבים. וגם במצבים הנראים קשים, טיפול מסור ואינטנסיבי יכול לקנות המשך חיים מלאים ומאושרים של חיית המחמד שלנו. אפילו במקרה של גידול ממאיר לאחר ניתוח מוצלח וטיפול מיטבי ההתאוששות מהירה מאוד וחלק מבעלי החיים יחיו עוד מספר חודשים לא מבוטל בהרגשה טובה כך שלמרות שהעתיד עגום אנו זוכים לעוד תקופה מאושרת עם בעל החיים האהוב שלנו.
ד`ר סער שירק
וט האוס מרכז רפואי וטרינרי לבעלי חיים