נמצא גם כי הרגלי השתייה של חלק מהחתולים אינם מספקים וגם זה תורם לתופעה, מה שמתרחש הוא שעם התפתחות הדלקת מצטבר בשלפוחית השתן חומר חלבוני רב כולל תאי דלקת ודם. לפעמים מתווסף גם זיהום חיידקי אך הוא לרוב נלווה ולא מהווה גורם ראשוני. בנוסף הדלקת עלולה לשנות את חומציות נוזל השתן וכתוצאה מכך לגרום למלחים שונים שמופרשים בשתן לאבד את מצבם המומס ולהתגבש לקריסטלים (ראה אבנים בדרכי השתן).כל הכבודה הזו נעה בתוך צינור דקיק ולעיתים נוצר ממש פקק החוסם את צינור השתן. מפה עלול המצב להידרדר במהירות רבה.
פרט לכאב וחוסר הנוחות חומרי רעל שונים שאמורים להיות מופרשים החוצה על ידי השתן מצטברים בגוף ועלולים לגרום לפגיעה באיברים שונים כמו כליה ואף להשפיע על מערכת העצבים המרכזית ולגרור שינויים במצב המנטאלי כתוצאה מחוסר איזון. חוסר איזון באלקטרוליטים שונים (מלחים) במיוחד עליה באשלגן ,גוררים השפעה הרסנית על פעילות הלב.
החתול החסום סובל ונראה בתחילה כמי שסובל מעצירות ומבלה המון בארגז הצרכים ללא תוצאות. בהמשך מתפתחת בחילה הקאות חולשה כללית רפיון איבוד הכרה ומוות. גם השלפוחית עצמה ניזוקה, מתפתחים בה דימומים נרחבים ובמקרים מסוימים היא אינה עומדת בעומס ונוצר בה קרע המאפשר זרימה של כל נוזל השתן לחלל הבטן-מצב חמור בהחלט.
במקרה של חשד בחסימת שתן לזמן מהירות האבחון והתגובה תפקיד מכריע. קודם כל החתול החסום מחובר לנוזלים. נוזלים? הרי הוא לא עושה פיפי… לנוזלים תפקיד מרכזי בהחזרת האיזון של המלחים בגוף וב”מהילה” של אותם חומרים שלא הופרשו ומזיקים לגוף, הנוזלים המוספים מסייעים לכליות לסנן את החומרים המזיקים החוצה. לאחר שמוכנסים נוזלים מצד אחד יש לטפל בניקוז מהצד השני. בפעולה סמי-כירורגית עדינה ובעזרת קטר שתן מיוחד לחתולים זכרים פותח הווטרינר את הפקק החוסם את צינור השתן. לעיתים לפני כן מבוצעת שאיבת שתן בעזרת מחט ישירות מהשלפוחית על מנת להקל את הלחץ.
כל הפעולה הלא נעימה הזו מבוצעת כאשר החתול מורדם קלות. סוג ועומק ההרדמה חשובים מאוד מכיוון שהחתול מלכתחילה במצב עדין ורגיש מאוד לשינויים בלחץ דם וקצב לב. לאחר שנפתחה חסימת השתן מבוצעות דרך הקטטר שטיפות עדינות במטרה להוציא כמה שיותר מהחומר החלבוני ותאי הדלקת. הקטטר מושאר לעיתים לפרק זמן של יום או יותר לפי החומרה על מנת לתת לשלפוחית השתן להתאושש מהחוויה הקשה. בנוסף מבוצעות בדיקות דם ושתן ויש לטפל בכל מצב אחר שהתעורר בעקבות החסימה, כמו איזון המלחים, איזון קצב הלב ומעקב אחרי תפקודי הכליה. לאחר שהכול יציב החתול חוזר הביתה ומקבל בין השאר תרופות העוזרות ברפיון הסוגרים של צינור השתן ומסייעות במתן שתן. במקרים של דלקות חוזרות אנו נעזרים בצילום רנטגן או הדמיית אולטרא סאונד על מנת לנסות ולאתר גורם ראשוני לדלקת כמו אבן או פוליפ בשלפוחית.
קיימת גם המלצה לשינוי הדיאטה אם ע”י מזונות רפואיים ואם בגישה שונה ע”י מעבר למזון רטוב המסייע “למהול” את נוזל השתן.
בחתול עם חסימות שתן חוזרות וכאשר טיפול סביבתי ותרופתי לא מועיל מומלץ לבצע ניתוח בו למעשה מוסר איבר המין הזכרי ואנו יוצרים שופכה נקבית שהיא רחבה יותר וכך למעשה נמנעת חסימת צינור השתן.
חשוב לזכור שמן הצד השני כמו כל הליך כירורגי גם ניתוח זה לא חף מסיבוכים וחתול שעבר ניתוח שכזה עלול לסבול יותר מדלקות חיידקיות בדרכי השתן ולכן כמו כל נושא ברפואה,כל מקרה לגופו.
ד`ר סער שירק
VET HOUSE מרכז רפואי וטרינרי לבעלי חיים
|