ושוב, הפשוש הגדרון והחוחית עדיין נמים אך טלפון החרום מצלצל בעוז. אני עונה ומצידו השני של הקו, מדבר קול נשי, השייך לבעלים ה`, סליחה על השעה ד”ר סער אבל אני לא ישנה כל הלילה. משהו עובר על ג`ינג`י.כל הלילה נכנס ויוצא מהארגז ללא תוצאות.אתה יודע שאני בודקת והארגז נקי.ובארגז יש לו יללה משונה.כאן מגיעה חיקוי מדויק של אוווו אוווו שלא היה מבייש אוהד כדורגל נלהב עם ווזווזלה. אולי יש לו עצירות? אני לא רגועה עוד מעט ואני מזעיקה טיפול נמרץ לעצמי ואתה יודע שהקופה כבר לא מסכימה לממן לי את הנסיעות למיון…
אני מתעורר מיד ומודיע לה שנפגש עוד מ”ס דקות במרפאה. כמובן שכאשר אני מגיע היא כבר ליד הדלת,”האמת שכבר הייתי בדרך לרכב כשהתקשרתי ,היא מסבירה, “ידעתי שאסור לבזבז זמן והייתי מוכנה. ג`ינג`י מוכן בארגז כבר מלפני שעה אבל המתנתי קצת עם הטלפון כדי שתוכל לישון.
ג`ינג`י חתול זהוב ומגודל ממלא כליל את ארגז החתולים. מיד עם מישוש הבטן המצב ברור. אני מרגיש מעין כדור בייסבול נוקשה בבסיס הבטן.שלפוחית השתן שלו מלאה להתפקע, אני מסביר לה`, ג`ינג`י סובל מחסימה בדרכי השתן.
חסימה? מה בדיוק חוסם שם?
מסתבר כי היושב במרומים לא חנן את גברברי המין החתולי באבר מין מרשים במיוחד מה גם שצינור השתן הולך וצר ועובר כיפוף עד המעבר לשופכה. בנוסף אנו יודעים היום כי חתולים רבים נוטים לסבול מדלקות חוזרות בדרכי השתן. רוב הדלקות הללו מכונות אדיופטיות-מונח רפואי שבא בעצם לכסות על העובדה שלא ברור לנו בדיוק מדוע הדלקות הללו מתפתחות בצורה כל כך סוערת ומדוע הן חוזרות שוב ושוב בזכרים מסוימים. משערים כי שינויים המובילים לסטרס כמו חתול חדש בסביבה או כל מחלה אחרת ברקע מעודדים התפתחות של הדלקות הנ”ל. כמו כן נראה כי הרגלי השתייה של חלק מהחתולים אינם מספקים ומה שמתרחש הוא שעם התפתחות הדלקת מצטבר בשלפוחית השתן חומר חלבוני רב כולל תאי דלקת ודם.לפעמים מתווסף גם זיהום חיידקי אך הוא לרוב נלווה ולא מהווה גורם ראשוני.
בנוסף הדלקת עלולה לשנות את חומציות נוזל השתן וכתוצאה מכך לגרום למלחים שונים שמופרשים בשתן לאבד את מצבם המומס ולהתגבש לקריסטלים (ראה מאמר על אבנים בדרכי השתן).כל הכבודה הזו נעה בתוך צינור דקיק ולעיתים נוצר ממש פקק החוסם את צינור השתן.מפה עלול המצב להידרדר במהירות רבה.פרט לכאב וחוסר הנוחות חומרי רעל שונים שאמורים להיות מופרשים החוצה על ידי השתן מצטברים בגוף ועלולים לגרום לפגיעה באברים שונים כמו כליה ואף להשפיע על מערכת העצבים המרכזית ולגרור שינויים במצב המנטאלי כתוצאה מחוסר איזון. חוסר איזון באלקטרוליטיים שונים (מלחים) במיוחד עליה באשלגן ,גוררים השפעה הרסנית על פעילות הלב.
החתול החסום סובל ונראה בתחילה כמי שסובל מעצירות ומבלה המון בארגז הצרכים ללא תוצאות. בהמשך מתפתחת בחילה הקאות חולשה כללית עד כדי רפיון איבוד הכרה ומוות. גם השלפוחית עצמה ניזוקה ומתפתחים בה דימומים נרחבים, במקרים מסוימים, היא אינה עומדת בעומס ונוצר בה קרע המאפשר זרימה של כל נוזל השתן לחלל הבטן-מצב חמור בהחלט.
במקרה של חשד בחסימת שתן לזמן, מהירות האבחון והתחלת הטיפול תפקיד מכריע.קודם כל החתול החסום מחובר לנוזלים. נוזלים? הרי הוא לא עושה פיפי… לנוזלים תפקיד מרכזי בהחזרת האיזון של המלחים בגוף וב”מהילה” של אותם חומרים שלא הופרשו ומזיקים לגוף.לאחר שמוכנסים נוזלים מצד אחד יש לטפל בניקוז מהצד השני. בפעולה סמי-כירורגית עדינה ובעזרת קטר שתן מיוחד לחתולים זכרים פותח הווטרינר את הפקק החוסם את צינור השתן. לעיתים לפני כן מבוצעת שאיבת שתן בעזרת מחט ישירות מהשלפוחית על מנת להקל את הלחץ. כל הפעולה הלא נעימה הזו מבוצעת כאשר החתול מורדם קלות.
סוג ועומק ההרדמה חשובים מאוד מכוון שהחתול מלכתחילה במצב עדין ורגיש מאוד לשינויים בלחץ דם וקצב לב. לאחר שנפתחה חסימת השתן מבוצעות דרך הקטטר שטיפות עדינות במטרה להוציא כמה שיותר מהחומר החלבוני ותאי הדלקת.
הקטטר מושאר לעיתים לפרק זמן של יום או יותר לפי החומרה על מנת לתת לשלפוחית השתן להתאושש מהחוויה הקשה. בנוסף מבוצעות בדיקות דם ויש לטפל בכל מצב אחר שהתעורר בעקבות החסימה (כבר הזכרתי בעיית כליות, נכון?). בדיקת שתן נערכת במטרה לזהות זיהום בקטריאלי או לאתר קריסטלים העלולים לרמז על היווצרות אבנים בשלפוחית. פעמים רבות יבוצעו גם צילום רנטגן לשלפוחית או הדמית אולטרא סאונד על מנת לנסות ולמצוא גורם ראשוני לדלקת השתן כמו אבן או פוליפ.
לאחר שהכול יציב החתול חוזר הביתה ומקבל בין השאר תרופות העוזרות ברפיון הסוגרים של צינור השתן ומסייעות במתן שתן.
קיימת גם המלצה לשינוי הדיאטה אם ע”י מזונות רפואיים ואם בגישה שונה ע”י מעבר למזון רטוב המסייע “למהול” את נוזל השתן.
נו… אז מה עם ג`ינג`י? – החסימה נפתחה וג`ינג`י התייצב, בזכות מהירות התגובה של ה` לא נגרמה פגיעה בכליות, ובבדיקת השתן לא נראו קריסטלים. לאחר מספר ימי אשפוז ושנראה כי החתול נותן שתן יפה ואוכל מצוין ג`ינג`י סוף סוף חזר לביתו. אבל.. דיברנו על נטייה ולצערנו לאחר מספר ימים ג`ינג`י חזר חסום ולמרות שה` שקדה על הטיפול התרופתי והדיאטה החדשה הצנרת לא שיתפה פעולה. לפי הכלל הידוע של פעם שלישית גלידה ההמלצה בחתול עם חסימות שתן חוזרות לבצע ניתוח בו למעשה מוסר איבר המין הזכרי ובמקומו המנתח יוצר שופכה נקבית שהיא רחבה יותר וכך למעשה נמנעות חסימות בצינור השתן.
שופכה נקבית? הזדעזעה ה`, הרי הוא זכר שבזכרים!! אולם לבסוף לא היה מנוס, ג`ינג`י עבר את הניתוח בהצלחה והוא יכול לפשתן ברווחה. באחת ההערכות לפני הניתוח בהדמיית האולטרא סאונד נצפו גם שתי נקודות שנחשדו כקרישי דם בעקבות הדלקת אך כאשר המיקום והגודל לא השתנו לפני הניתוח גבר החשד ולכן בדקנו גם את תוכן השלפוחית ונמצאו שתי אבנים קטנטנות. הן נשלחו לבדיקה מיוחדת במעבדה בארה”ב ונמצאו כאבני אורט – ממצא נדיר בחתולים. ג`ינג`י היום ניזון מדיאטה רטובה במיוחד ודלת חלבון על מנת למזער את הסיכוי של חזרת אבני האורט, וכן ,הוא נותן שתן בישיבה…
דר` סער שירק
וט האוס מרכז רפואי וטרינרי לבעלי חיים