טאץ` הוא אסופי, כלבלב קטן ורזה שאומץ על ידי משפחה מקסימה שהחליטה לתת לו קורת גג. איש לא שיער שבאסופי הקטן שוכן לב כל כך רחב. טאץ` התחבב מיד על כל הסובבים תמיד מעניק קשקוש וליקוק, אף פעם לא עצוב. בין השאר היה אשך טמיר שהוסר והכל התנהל בסה”כ נפלא. טאץ` לא היה גרגרן גדול, מידי פעם לא רצה מזון יבש אבל שמח ללקט הפתעות מהשולחן. הזמן חלף וכל המשפחה עברה לבית חדש ויפה. עם המעבר שמו לב שטאץ` לא נראה כתמול שלשום.
הוא לפעמים רועד, דיווחו הבעלים, אולי יותר בעת גשם. וגם קצת שקט מהרגיל, אבל זה חולף. אולי קשה לו עם המעבר ודרוש לו זמן להסתגל?… ואז, בסוף שבוע אחד (למה זה תמיד בסוף שבוע?) טאץ` היה ממש חלש. הקיא ונראה ממש עצוב. לאחר שד”ר אריאלה שמעה את התיאור קבעה נחרצות – אנא הגיעו מיד. טאץ` הגיע חלוש ואפאטי. כבר בבדיקה היה ניתן להבחין כי הבחור מיובש. טאץ` חובר מיד לנוזלים ונערכו בדיקות דם מקיפות. ד”ר אריאלה ראתה את התוצאות ובתחילה חשכו עיניה. כמעט כל מדדי הבדיקה חרגו מהנורמה. ערכי הכבד והכליה טסו למעלה. מדדי התייבשות קשים והמינרלים יצאו להם לשוטט רחוק מגבולות הנורמה. המינרלים, חשבה מיד ד”ר אריאלה. שינויים כל כך חדים בהם, נראים במספר מחלות מאוד ספציפיות. מיד חושב ערך של שני כוכבים מרכזיים, הנתרן והאשלגן והתמונה התבהרה. טאץ` שלנו כנראה סובל ממחלת אדיסון ונמצא בכניסה למשבר אדיסוני.
מחלת אדיסון?
אדיסון הוא שם נח יותר למחלה .בשמה המלא היפואדרנוקורטיציזם.
במחלה זו קיימת פגיעה ביצור הגלוקוקורטיקואידים, והמינרלוקורטיקואידים על ידי בלוטות יותרת הכליה או האדרנל. קיימות מספר סיבות ראשוניות או שניוניות לפגיעה באדרנל אך הנפוצה ביותר היא פגיעה אוטואימונית המביאה להרס איטי ומתמשך של הבלוטות.
המחלה נפוצה יותר בנקבות בגילאים צעירים עד גילאי ביניים, אך יכולה להופיע בכל גיל וגם בזכרים. אין פרדיספוזיציה (העדפה) לגזע מסוים. מכיוון שתוצרי האדרנל משפיעים כמעט על כל התהליכים בגוף, וחיוניים ביותר במצבי סטרס (לחץ/עקה) הסימנים הקליניים רבים ומגוונים.
בשלבים הראשונים אנו נתקלים בתיאור אופייני של כלב עם עליות וירידות במצב הכללי, ירידה בתיאבון, מדי פעם שלשול חוזר או הקאות, ירידה בפעילות , ירידה במשקל ורעד. למעשה, בכל פעם שיש מעט סטרס סביבתי הכלב לא מתמודד היטב בגלל חוסר תפקוד האדרנל ואז הסימנים הקליניים בולטים יותר.
פעמים רבות אנו פוגשים את המקרים הללו כאשר הם מגיעים במצב של משבר אדיסוני.
במשבר כזה, הסימנים רבים ונעים משלשולים והקאות אקוטיים לעיתים עם דם, התייבשות קשה כאב בטני ניכר (בגלל כיבים במערכת העיכול), צואה עם דם מעוכל בגלל הכיבים הנ”ל (המאטוכזיה), חולשה כללית ועד מצב של שוק והתמוטטות . בבדיקה הווטרינר ימצא פעמים רבות כי קצב הלב איטי (הדבר נובע מחוסר איזון באלקטרוליטים במיוחד רמות אשלגן גבוהות) ולעיתים קיימות הפרעות קצב עד כדי סכנת חיים – ובכן לא לחינם המצב מתואר כמשבר.
בדיקות הדם של הכלבים הללו מכונות לעיתים ב”חיבה” על ידי הרופאים “ביוכימיה מהגיהינום” בגלל שהחומרים המיוצרים על ידי האדרנל חיוניים לכל כך הרבה מתפקודי הגוף חוסר בהם מביא לחוסר איזון המתבטא בתוצאות דמים מפחידות במיוחד. כמעט כל המדדים לא בנורמה מאנמיה דרך שינויים במדדי כבד, כליה ושינויים חדים ברמות האלקטרוליטים. אחד הסימנים הבולטים הוא שינוי ביחס המתקבל בין רמות הנתרן לאשלגן. במצב תקין יחס זה הוא בין 27 ל40 ובאדיסון נקבל פעמים רבות יחס קטן מ26.
שילוב של סימנים קליניים עם שינויים חדים בבדיקת הדם וירידה חדה ביחס הנתרן אשלגן מחשידים מאוד לאדיסון – ולכן חשוב להגיע למקום בו בדיקות הדם כולל אלקטרוליטים מבוצעות במהירות וביעילות ולא פחות חשוב המצאות וטרינר מיומן היודע לפענח את תוצאות הבדיקה ולהגיע למסקנות הנכונות!
גם בדיקות השתן מוזרות. הכלבים הללו מגיעים מאוד מיובשים אך בדיקות השתן שלהם לרוב מראות על שתן דליל, שוב, זו תוצאה של חוסר יכולת ריכוז שתן בגלל השינוי החד באלקטרוליטים
כעת כאשר החשד מבוסס ניתן להתחיל לטפל ביעילות –
השלב הראשון הוא מתן עירוי מתאים לווריד לאיזון משק הנוזלים והאלקטרוליטים, איזון רמות האשלגן הגבוהות המשבשות את פעילות הלב, החזרת לחץ הדם הנמוך למצב תקין וטיפול בפגיעות נלוות כמו בכיבים . הנוזלים מתקנים את האלקטרוליטים ומה עם החוסר בגלקוקורטקואידים? לשם כך אנו נותנים סטרואידים – אנו נותנים סוג ספציפי שלא מפריע להמשך עתידי של אבחון המחלה.
לאחר שהכלב יציב יש לאשר סופית כי אכן באדיסון עסקינן .לשם כך ניתן להיעזר בהדמיית אולטרה- סאונד ,רדיולוג מומחה יוכל למדוד את גודל האדרנלים שלרוב יהיו קטנים ומצומקים (אך לא תמיד!) . האישור הסופי הוא על ידי בדיקת דם ספציפית בה אנו מודדים את רמות הקורטיזון לפני ואחרי מתן חומר המעודד את יצורו. בכלב חולה באדיסון האדרנלים לא מסוגלים לייצר את הקורטיזון באופן תקין ולכן הרמות הנמדדות לפני ואחרי מתן החומר המעודד יהיו נמוכות מהנורמה.
לאחר היציאה מהמשבר ואשרור המחלה ניתן להתחיל בטיפול הקבוע על מנת לפצות על חוסר הפעילות של בלוטות האדרנל. הטיפול הוא פשוט ונח. אפשר לטפל בכדורים בלבד או על ידי חומר הניתן בהזרקה אחת לחודש לערך. יתרונו שיש פחות כדורים לתת ,הוא יעיל מאוד ומצריך רק תוספת קטנה של סטרואידים בכדורים. הבעיה שהוא איננו ניתן כרגע לרכישה מסודרת בארץ.
הטיפול הקבוע בסך- הכל קל ולאחר שמגיעים למינון המתאים חולי אדיסון יכולים ליהנות מחיים מצוינים. חשוב לזכור כי כלב הסובל מאדיסון מקבל כמעט את כל תצרוכת המינרלו וגלוקוקורטיקואידים מבחוץ דרך תרופות ולכן כל שינוי משגרת היום הגורמת לעליה בסטרס כמו מעבר דירה ,שהיה בפנסיון, או טיפול רפואי שגרתי כגון ניקוי שיניים, דורש התאמה של המינון וחשוב כי יהיה ליווי של וטרינר על מנת להתייעץ.
האבחון המהיר נתן אפשרות של התחלת טיפול מיידי ויעיל. מאזן הנוזלים והאלקטרוליטים הותאם לתיקון החסרים השבת לחץ הדם לנורמה ותיקון רמות האשלגן המסכנות את פעילות הלב. ניתנו תרופות לטיפול בכיבים במערכת העיכול.
וחשוב מאוד- החשד המבוסס נתן אפשרות להתחלת טיפול מסודר בסטרואידים ספציפיים המתאימים למשבר האדיסוני.
כבר למחרת האדון החל לקשקש בזנבו והסכים לאכול שימורים טעימים. זה היה הזמן לבסס את החשד – טאץ` עבר מבחן ספציפי לזיהוי המחלה בו נבדקות רמות הקורטיזון. לאחר שעבר אותו “בהצלחה” ואושר כבחור אדיסוני . ולאחר שמצבו הכללי השתפר מאוד שוחרר עם הוראות קפדניות למעקב והתחלה של טיפול מסודר בכדורים.
כמו בכל מחלה כרונית לקח מעט זמן להגיע לאיזון אבל היום טאץ` חזר להיות הכלב השמח ומלא החיבה שכולנו אוהבים. נכון אכלן גדול הוא אף פעם לא יהיה אבל תמיד יפעיל את קסמיו לקבל צ`ופר מהשולחן. ובעליו כבר יודעים-לפני כל שינוי או נסיעה אנו מחליטים יחד כיצד לשנות את מינון התרופה על מנת שלא נצטרך להיפגש שוב לארוחת שישי במרפאה…
ד`ר סער שירק
וט האוס מרכז רפואי לבעלי חיים