אחת הסוגיות שאנחנו נדרשים להן שוב ושוב במרפאה הן נושא העיקור.
ובכן, השורה התחתונה בכל דיון שמתפתח בנושא היא שרצוי ומומלץ לעקר כלבות וחתולות במידה ואתם לא מגדלים בעל חיים גזעי שנרכש למטרת ריבוי ומכירת הגורים.
למה לעקר?
כלבה מעוקרת לא תחווה הריונות לא רצויים. להריון והמלטה סיבוכים וסיכונים משלהם ,בייחוד בעולם חיות המחמד שחלקן שונות מאוד מהמקור ממנו התפתחו (גזעי כלבים מיניאטוריים או גזעים פחוסי אף עם גולגולת גדולה מה שעלול לגרור סיבוכים רבים בהמלטת הגורים גדולי הראש) כלבה מעוקרת לא חווה ייחומים, מה שאומר פחות בעיות התנהגות לכלוך והתגוששות “עליזה” עם כלבלבי השכונה בכל יציאה לטיול כאשר כלבתנו מיוחמת.
כאשר אנו הוטרינרים באים לבדוק כלבה מעוקרת פרק שלם בספר הרפואה נחסך.לאחר עיקור מוצלח אין חשש יותר מדלקות רחם, קרעי רחם, גידולי רחם או גידולי שחלות ובנוסף ברור היום ממספר מחקרים כי כלבה שעוקרה לפני הייחום הראשון ולכן לפני מחזור הורמונאלי שמקדם התפתחות עטינים לא תפתח סרטן עטינים בסבירות של מעל 99% . (בנושא סרטן העטין בכלבות וחתולות קראו את המאמר אחת משלוש).
עיקור כלבות וחתולות מפחית את מספר ההריונות הלא רצויים ואת הכמות העצומה של גורים עזובים המשוועים למשפחה מאמצת בעמותות השונות. בארצנו הקטנטונת מורדמים מעל מאה אלף כלבים נטושים כל שנה…
ולבסוף בעקבות עידוד הרשויות ,בעלי כלבות מעוקרות משלמים אגרת רישוי כלבת מוזלת לעומת בעלי כלבות שלא עוקרו.
ומה לגבי הצורך להיות אמא? ומה לגבי הטבע? מנופפים המתנגדים לעיקור באמונותיהם.
ובכן רבותי לא גורים ולא יער. המחזור המיני בחיות המחמד שלנו מורכב מייחומים הנשלטים על ידי מחזורים הורמונאליים. אין כל צורך לא נפשי ולא בריאותי לכלבה לחוות הריון והמלטה. אין כל כמיהה נסתרת להפוך לאם ויאמר לכם כל בעל כלבה שהמליטה על הקושי שבטיפול בגורים על הרזון אותו חווה כלבתכם האהובה כאשר כל גופה מתגייס להזנת הגורים. על הידלדלות הפרווה ועל הרצון לאחר כחודש ברגע שהגירוי ההורמונאלי פוחת לברוח מארגז ההמלטה ומוצצי החלב הקטנים.
והטבע? חיות המחמד שלנו הן כבר מזמן לא חלק מאמא טבע הפרועה וחסרת המצפון. הם בני משפחה ששונו והותאמו לאורך חיינו כבני אדם, הם חולקים את ביתנו נהנים ממזון שהותאם ומוגש להם תדיר ,עברו שינוים אדירים בגודל צורה משקל ואופי מאותו זאב שמהווה את האב הקדמון שלהם ולא ישרדו בג`ונגל האמיתי או בערבות אפריקה יותר ממספר דקות. כחלק מרצוננו לחלוק איתם חיים ארוכים בריאים ומספקים יותר, אין כל פסול בפעולה שלמעשה משפרת את איכות חייהם ובריאותם לאין שיעור. הישרדות הגזע הכלבי לא תלויה בכך ש”פוצי” שלכם תביא לעולם עוד חמישה צאצאים.
אז אחרי שהסכמנו (אני מקווה) שנכון לעקר אז מה בעצם עושה הווטרינר?
ובכן בניתוח העיקור מוסרות למעשה השחלות והרחם (קיימת גם גישה להסרת השחלות בלבד אולם היא פחות מקובלת בארץ). ניתוח? זה לא מסוכן? ובכן, מתוך הכרה שבחשיבות העיקור, ניתוח עיקור הוא אחת מהפרוצדורות הכירורגיות הבסיסיות שעל כל וטרינר לעבור בדרך להסמכתו ורוב הווטרינרים מיומנים מאוד בביצועו. הניתוח נעשה בהרדמה מלאה ולכן חשוב להקפיד על מספר כללים. מקום מסודר ימליץ לבצע בדיקת דם לפני הניתוח שמטרתה לגלות מבעוד מועד בעיות נסתרות ובמטרה לקבוע הרדמה אופטימאלית לבעל החיים. מדובר בפרוצדורה אלקטיבית ולכן במידה ונמצאה בעיה תמיד כדאי קודם לפתור אותה ולדחות את הניתוח. בבדיקת הדם אנחנו רוצים לוודא כי אין אנמיה (מחסור בתאי דם אדומים) בעיה דלקתית או חוסר בטסיות שהן מרכיב מרכזי במערכת קרישת הדם.
הכל בסדר? אפשר להמשיך. וודאו כי הווטרינר המנתח מיומן וכי במקום חדר ניתוח יעודי סטרילי ומצויד במכונת הרדמה בגז הרדמה ,עם חיבור לחמצן ומכשירי ניתור. כך למעשה אתם יודעים כי המקום מתייחס ברצינות לכל עיקור ועיקור וכל סיכון , אם קיים, בהרדמה ובניתוח, ממוזער למינימום.
לאחר הניתוח, המנותחות מקבלות זריקת אנטיביוטיקה, זריקה לשיכוך כאבים וזריקה אחרונה שמטרתה לבטל חלק מחומרי ההרדמה, הכלבות או החתולות נשארות למספר שעות במרפאה להתאוששות בהשגחת וטרינר ובאותו היום חוזרות לביתן. לאחר 10 ימים יש לשוב להסרת תפרי העור החיצוניים.
שאלות?
התקשרו למרפאה ונשמח לענות
רק בריאות
ד”ר סער שירק
VET HOUSE מרכז רפואי לבעלי חיים.